Objave z zaznamkom ‘Krivolov’

PRIMER: Policisti prijeli krivolovca ujed

Primer učinkovite policijske akcije: Ljutomerski policisti so prijeli krivolovca, ki je s pastjo in živo vabo lovil ptice ujede. Osumljenca bodo kazensko ovadili zaradi zaradi mučenja živali.  

 

Past za ujede (Policijska uprava Murska Sobota)

Past za ujede (Policijska uprava Murska Sobota)

Na spletišču SiOL so 2.2.2010 objavili novico:

31-letnik lovil ptice ujede
Ljutomer – Ljutomerski policisti so prejeli prijavo, da so izven naselja Spodnje Krapje našli past, pripravljeno za lovljenje ptic ujed.
Policisti so opravili ogled kraja. Ugotovili so, da je v bližini vasi Spodnje Krapje nastavljena past za ptice ujede. Kot vaba je bil v past nastavljen živi golob. V kletki je bila najdena tudi manjša posodica z vodo, vendar je voda zaradi nizkih temperatur zmrznila. Policisti so goloba osvobodili in ga odpeljali v zavetišče za živali, o dogodku pa so obvestili tudi veterinarsko službo.
Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je dejanja utemeljeno osumljen 31-letni moški, ki živi v bližini kraja, kjer je bila najdena past. Zaradi kaznivega dejanja mučenja živali bodo osumljenca kazensko ovadili.”

 

Komentar

Gre za še en primer učinkovitega policijskega dela. In še en dokaz o razširjenosti krivolova v Sloveniji. Osumljenca bodo policisti ovadili zaradi storitve kaznivega dejanja mučenja živali po 341. členu Kazenskega zakonika (KZ), za katerega je zagrožena denarna kazen ali zapor do 6 mesecev.

Storilec je z omenjenim dejanjem storil vsaj še eno kaznivo dejanje in še en prekršek:

 • kaznivo dejanje nezakonitega odvzema zaščitene živali po 343. členu KZ (do 5 let zapora)
 • prekršek nedovoljenega lova z živim vabnikom po 44. členu (točka 15) Zakona o divjadi in lovstvu (globa 420 do 1250 €)

Krivolov kormorana

Predstavljamo pravila varovanja kormorana in primere prijav nezakonitega ubijanja kormoranov.

Obglavljeno truplo kormorana

Obglavljeno truplo kormorana

Kormoran je zavarovan z Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. 5. člen Uredbe določa, da je kormorane prepovedano zavestno poškodovati, zastrupiti, usmrtiti, odvzeti iz narave, loviti, ujeti in vznemirjati. Kdor ubije kormorana:

 • stori prekršek po 160. členu Zakona o ohranjanju narave; storilec se kaznuje z globo od 125 do 625 EUR
 • stori kaznivo dejanje “usmrtitve zaščitene živali” po 344. členu Kazenskega zakonika; storilec se lahko kaznuje z zaporom do 5 let

Če ste opazili osebo, ki ubija kormorane, ali če ste našli truplo kormorana, vas prosimo da dogodek prijavite okoljski inšpekciji (prekršek) ali policiji (kaznivo dejanje) ter obvestite DOPPS.

Agencija RS za okolje lahko s posebnim dovoljenjem na določenih mestih in za določen čas izjemoma dovoli odstrel določenega števila kormoranov. Če je trenutno v veljavi kakšno tako dovoljenje lahko preverite TUKAJ.

 

Ptujsko jezero, 28.1.2010

Član DOPPS je na nasipu Ptujskega jezera našel obglavljeno truplo kormorana, ki je bil očitno ubit z lovsko puško šibrenico. Na Mariborsko območno enoto Inšpektorata RS za okolje in prostor smo poslali prijavo iz pisarne DOPPS. (pdf 0,2 MB)

PRIMER: Krivolov na Ormoškem jezeru

Primer nezakonitega lova vodnih ptic na Ormoškem jezeru, ki smo ga prijavili policiji. Zaradi ponavljajočega nezakonitega lova je pomen Ormoškega jezera za prezimovanje vodnih ptic resno prizadet.

 

Krivolovec v preži (L.Božič)

Krivolovec v preži (L.Božič)

Med zimskim štetjem vodnih ptic so naši člani dne 16.1.2010 opazovali organiziran krivolov štirih oseb, ki so na mejno omočje prišle s hrvaške strani jezera. Krivolovci so lovili zavarovane vrste vodnih ptic iz dveh stalnih prež na jezeru in s pomočjo čolna. Pri tem so večkrat prestopili državno mejo.

Zaradi ponavljajočega nezakonitega lova krivolovcev, ki na jezero pristopajo z ozemlja Republike Hrvaške, se je velik pomen Ormoškega jezera za prezimovanje vodnih ptic pomembno zmanjšal (glej Poročilo o zimskem štetju vodnih ptic, str. 129; pdf 3 MB).

V DOPPSu smo zato spisali prijavo in jo posredovali na Policijsko postajo Ormož.

 

Komentar

Preiskovalnim organom zelo olajšamo delo, če v prijavi napišemo kateri predpis oz. člen je bil prekršen. V konkretnem primeru bi bilo dobro napisati, da so storilci osumljeni kaznivega dejanja nezakonitega lova po 342. členu Kazenskega zakonika.

 

Priloga:

PRIMER: Policisti prijeli krivolovca

Primer učinkovite policijske akcije: Sevniški policisti so prijeli krivolovca, ki je z lovskim orožjem in železno pastjo lovil živali. Sodišče je odobrilo hišno preiskavo, v kateri so policisti zbrali ključne dokaze. 

 

Skopec (Policijska uprava Krško)

Skopec (Policijska uprava Krško)

Časopis “Dnevnik” je 30.12.2009 objavil naslednjo novico:

Mučitelj živali v past ujel mačka.

Sevnica – Posavski policisti so v teh dneh divjemu lovcu iz okolice Sevnice zasegli puško in prepovedano past za divjad, tako imenovanega volka. Sevniškim policistom je na uho prišla informacija, da se 64-letni domačin nezakonito ukvarja z lovljenjem živali, zato so tamkajšnje okrajno sodišče zaprosili za nalog za hišno preiskavo. Z nalogom v rokah so predvčerajšnjim prebrskali 64-letnikovo domovanje in gospodarsko poslopje, kjer so našli in zasegli puško z 22-milimetrsko gladko cevjo in daljnogledom, več kot 160 nabojev in nastavljeno kovinsko past. V njej so našli mačka, ki se je ujel v past in poginil.

Krivolovec se je od svojega orožja, za katerega seveda ni imel dovoljenja, moral posloviti, pričakuje pa lahko kazensko ovadbo zaradi mučenja živali in uvedbo postopka o prekršku zaradi zakona o orožju. Policisti ga bodo zaradi nezakonitega lova s kovinsko pastjo prijavili še inšpekcijskim službam.”

 

Komentar

Primer dokazuje, da se zločine nad naravo splača prijavljati policiji. Ključni nauki tega poučnega primera so po našem mnenju naslednji:

 • tudi če policistom ne moremo predložiti trdnih dokazov se zločine nad naravo splača prijavljati, saj ima policija na voljo učinkovite metode za zbiranje dokazov
 • sodišče lahko izda nalog za hišno preiskavo tudi v primeru zločinov nad naravo
 • posamezno nezakonito dejanje lahko vsebuje kršitve mnogih različnih predpisov, vsi vidiki se lahko izkažejo šele po kvalitetni in strokovni obravnavi pristojnega organa; v konkretnem primeru je šlo za naslednje kršitve:
  • nezakonito posedovanje strelnega orožja
  • nezakonito mučenje živali
  • nezakonit lov živali
  • nedovoljen lov s prepovedanimi pastmi