Objave z zaznamkom ‘Lov’

PRIMER: Krivolov na Ormoškem jezeru

Primer nezakonitega lova vodnih ptic na Ormoškem jezeru, ki smo ga prijavili policiji. Zaradi ponavljajočega nezakonitega lova je pomen Ormoškega jezera za prezimovanje vodnih ptic resno prizadet.

 

Krivolovec v preži (L.Božič)

Krivolovec v preži (L.Božič)

Med zimskim štetjem vodnih ptic so naši člani dne 16.1.2010 opazovali organiziran krivolov štirih oseb, ki so na mejno omočje prišle s hrvaške strani jezera. Krivolovci so lovili zavarovane vrste vodnih ptic iz dveh stalnih prež na jezeru in s pomočjo čolna. Pri tem so večkrat prestopili državno mejo.

Zaradi ponavljajočega nezakonitega lova krivolovcev, ki na jezero pristopajo z ozemlja Republike Hrvaške, se je velik pomen Ormoškega jezera za prezimovanje vodnih ptic pomembno zmanjšal (glej Poročilo o zimskem štetju vodnih ptic, str. 129; pdf 3 MB).

V DOPPSu smo zato spisali prijavo in jo posredovali na Policijsko postajo Ormož.

 

Komentar

Preiskovalnim organom zelo olajšamo delo, če v prijavi napišemo kateri predpis oz. člen je bil prekršen. V konkretnem primeru bi bilo dobro napisati, da so storilci osumljeni kaznivega dejanja nezakonitega lova po 342. členu Kazenskega zakonika.

 

Priloga:

Zakon o lovu 1931

Zakon o lovu Kraljevine Jugoslavije.

Grb Kraljevine Jugoslavije

Grb Kraljevine Jugoslavije

Zakon je bil objavljen 6. decembra 1931 v “Službenih novinah Kraljevine Jugoslavije”, nato pa še 27. januarja 1932 v “Službenem listu kraljevske banske uprave Dravske banovine”.

Posebej zanimiv je zelo dolg seznam lovnih vrst ptic. Med nezaščiteno divjad, ki jo je bilo dovoljeno loviti vse leto so med drugim spadale vse vrste ujed in sov, krokar, vrane, čaplje, kormorani in celo galebi in ponirki.

Med zaščitenimi vrstami, ki so imele določeno lovno dobo pa najdemo celo kosca: loviti se ga je smelo med 1. avgustom in (!) 15. decembrom.